We staan voor een enorme energie- en bijgevolg ook sociale crisis. De banksector moet creatief uit de hoek komen met een innovatief aanbod om Belgische gezinnen te helpen hun woning te isoleren en zo energiezuiniger te worden. NewB neemt haar verantwoordelijkheid op met een eigen oplossing op maat.
De cijfers van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) spreken boekdelen: tussen mei 2021 en mei 2022 is de gemiddelde jaarfactuur voor Belgische huishoudens met 98% gestegen voor aardgas en met 54% voor elektriciteit. De plotse stijging van energiekosten maakt een alarmerende situatie alleen maar erger: in 2019 had één huishouden op vijf (20,7%) te kampen met energiearmoede in ons land.
“De politiek zet alle middelen in om de energieprijzen onder controle te houden, maar er is nog heel veel werk aan de winkel om woningen te isoleren”, stelt Thierry Smets, CEO van NewB. Zo streeft het Waals Gewest bijvoorbeeld tegen 2050 gemiddeld naar het EPB A-label. Dit kunnen we enkel bereiken als er de komende 30 jaar elke dag 125 woningen worden gerenoveerd.
Een oplossing: een “ander” renovatiekrediet
De uitdaging is enorm. Wat kan de banksector hieraan doen? Thierry Smets vervolgt “Wij vinden dat banken creatieve, innovatieve en solidaire oplossingen op tafel moeten leggen die vooral de meest kwetsbare huishoudens helpen om de stijgende energiekosten te drukken.”
NewB bank werkt aan een leenformule op afbetaling om renovatiewerken te financieren om zo het probleem van de energiearmoede aan te pakken. Dakisolatie, superisolerende beglazing, hoogrendementsketel enzovoort. De lening die deze werken financiert vermindert het reële verbruik van de woning aanzienlijk… zonder dat de maandelijkse financiële lasten voor de kredietnemer stijgen. De lening wordt namelijk terugbetaald met de geschatte besparing op de energierekening.
NewB’s EPB-lening is dus een lening op afbetaling waarbij de maandelijkse betalingen kunnen worden beperkt tot een bedrag dat gelijk is aan de geraamde besparing op de energiefactuur.
Een concreet voorbeeld
We lichten de voordelen van de EPB-lening toe aan de hand van een eenoudergezin. Met twee kinderen ten laste en een bruto jaarinkomen van 39.000 euro komt dit huishouden aan een netto maandinkomen van 2.250 euro. Het appartement van 80 m² met een energiescore G zorgt voor een jaarlijkse energiekost van 3.900 euro. Een grondige renovatie (dubbel glas, ketel en dakisolatie) kost 30.000 euro maar hier trekken we het bedrag van 10.275 euro aan renovatiepremies af. Hierdoor komen we uit op een te financieren bedrag van 19.725 euro. Met NewB’s EPB-lening kan dit op 9 jaar worden afbetaald aan een rentevoet van 3% met een maandelijkse terugbetaling van niet meer dan 209 euro. Na de renovatie bespaart het huishouden dus maandelijks 7 euro tijdens de looptijd van de lening waarbij de waarde van de woning zal gestegen zijn. Na de looptijd van het krediet zal het eenoudergezin aanzienlijk kunnen besparen op haar energieverbruik.
Te zware schuldenlast voorkomen en risicodekking
Thierry Smets: "NewB’s EPB-lening zal weinig of geen gevolgen hebben voor de maandelijkse financiële lasten van de kredietnemers. De regelgeving inzake leningen op afbetaling beperkt de looptijd van de leningen tot maximaal 10 jaar voor een lening van 20.000 tot 37.000 euro (20 jaar voor een lening van meer dan 37.000 euro), dit om het risico op een te zware schuldenlast te vermijden. Via een simulatie online kunnen kandidaat-leners zelf de voordelen berekenen die een dergelijke formule zou kunnen opleveren, op basis van zeer precieze criteria, zoals de grootte van hun woning, hun beschikbaar inkomen en hun jaarlijks energieverbruik.”
Hulp voor 7.250 Belgische gezinnen om energiearmoede te vermijden
NewB wil het "EPB-krediet" graag eind 2022 in productie brengen en in het eerste kwartaal van 2023 op de markt lanceren. NewB zou de renovatie kunnen financieren van maar liefst 7.250 woningen, en op die manier zo’n 7.250 huishoudens helpen hun energiefactuur te verlagen. Huizen minder energie-intensief maken draagt ook bij tot de collectieve inspanning om de koolstofvoetafdruk te verkleinen in lijn met de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs. Om deze leencapaciteit vrij te maken, is NewB een fondsenwervingscampagne gestart bij institutionele beleggers, om haar ethische en duurzame aanbod te ontwikkelen en tegelijk de wettelijk vereiste kapitaalratio's te behouden.
“De omvang en de urgentie van deze energie- en sociale crisis, maakt het noodzakelijk dat alle middelen vrij gemaakt worden die nodig zijn om initiatieven te steunen om concrete sociale, economische en ecologische oplossingen te bieden", vervolgt Thierry Smets. “Het aantrekken van kapitaal door NewB ligt volledig in de lijn van deze dynamiek: de activiteiten van de bank op een ethische, duurzame en solidaire manier ontwikkelen. Dit is de uiteindelijke doelstelling van onze actie. Door deel te nemen aan de herkapitalisatie van de bank geven investeerders de Belgische gezinnen een extra instrument in handen om het hoofd te bieden aan de aanzienlijke uitdagingen die hen de komende maanden en jaren te wachten staan. NewB’s EPB-lening alleen zal de crisis niet oplossen. Dit voorstel moet hand in hand gaan met tal van andere openbare en particuliere initiatieven, die allemaal hetzelfde doel hebben: vermindering van het energieverbruik, verlaging van de facturen van de gezinnen en stimulering van de economische activiteit. Wij zijn in contact met de politieke wereld om ervoor te zorgen dat het wetgevend kader zich in deze richting ontwikkelt.”